Endeløse tomrum
Som skiller sjæl fra sjæl
I jegets verden
Visner min sjæl.
Gunnar Ekelöf

Du & Jeg & Månen

Med ærlige selvoplevede tekster er sangeren og skuespilleren Marianne Mortensen og komponisten og musikeren Michael Vesterskov klar med deres første fælles cd-udspil.

Cd’en rummer også tekster af blandt andre Tom Waits, (oversat af Pia Juul), Benny Holst og Sebastian. På Du & jeg & månen medvirker Bebe Risenfors som medproducer og musiker (kendt fra sit samarbejde med Tom Waits og Elvis Costello), Lisa Ekdahls guitarist Mattias Blomdahl, Studiestrygerne, samt Michael Vesterskovs faste trommeslager gennem de seneste år, Morten Sidenius.

Michael Vesterskov er ikke i tvivl. Det kan godt være, at nogle mennesker vil synes, at hans nyskrevne sange om kærligheden, og kampen for kærligheden – også når man er ovre den første forelskelse – er for nøgne. Men sådan må det være, når man har noget vigtigt at fortælle.

– Der er en masse, der har det på samme måde. Nu sætter vi nogle ord på, siger han. Hans udtalelse suppleres af hustruen, Marianne Mortensen:

– Vi fortæller om, hvor stort det er at have været sammen i mange år, hvor stort det er at komme igennem en krise og rykke hinanden lidt nærmere hver gang. Og vi fortæller om, hvor vigtigt det er at holde fast i – at selvom man er par, har børn, pligter og regninger – skal man tage sig tid til at danse med hinanden – “i det mørke rum” – som én af teksterne siger. Det er den modne kærlighed, vi synger om.

lADcBa2fqTE

Marianne Mortensen og Michael Vesterskov har privat været par i 16 år, men deres professionelle makkerskab er relativt nyt, og har udviklet sig langsomt: Fra en optræden i en lille sluttet kreds, over koncert i en kirke – fordi en præst synes det kunne være spændende at høre kombinationen af Vesterskovs store rock-erfaring og Mortensens dramatiske fortolkninger – til deres egenproducerede musikforestilling “Ode til Håbet.” Som årene er gået, har parret fundet en fælles tone. Noget, som begge er meget glade for. På trods af – eller måske netop på grund af - deres store forskelle.

– Som musiker giver Mariannes skuespillererfaring mig et modspil. Hun afkræver mig svar: Hvilke historier vil du fortælle? I rockmusikken er man ikke vant til at arbejde med følelsesmæssige detaljer. Det bliver ofte overflade, fortæller Michael Vesterskov og suppleres af Marianne Mortensen.

– Gennem vores samarbejde har jeg lært det modsatte af, hvad Michael har lært af mig: At kaste mig ud i tingene uden at tænke så forfærdeligt meget. Flyde med rytmen og strømmen.

At dette samarbejde kræver stor gensidig respekt lægger parret ikke skjul på:

– Michael og jeg kunne ikke lave det her for 10 år siden, siger Marianne Mortensen, og fortsætter: – Men det kan vi nu. Også derfor har det været en dejlig oplevelse at lave cd’en sammen. Og selvom flere af teksterne beskriver en smerte, bliver man alligevel glad af at høre Du & jeg & månen . Går forhåbentlig lidt smånynnede, småforelsket og smådansende fra den.